Recept na vynikajúce sedliacke jedlo

Zemiaky upečené v rúre
Poľnohospodárstvo

Ak by sme chceli definovať zemiaky, určite by sa v definícii tejto plodiny nachádzalo to, že sú plné vitamínov, ktoré sú pre zdravie človeka prospešné a nevyhnutné. Zemiaky sú plodinou, ktorá je nenáročná na pestovanie a sú veľmi obľúbenou prílohou nielen na Slovensku ale v celej EÚ.

Ako pripraviť zemiaky?

Zemiaky s pažítkou
Servírovanie zemiakov v miske

Pripraviť pečené zemiaky nie je žiadnou vedou, samotná príprava netrvá dlho a výsledok je mimoriadne vynikajúci. Prvým krokom je zemiaky poriadne umyť, následne ich očistíme z vrchnej šupky a znova umyjeme. Pri pečených zemiakoch je dobré si najprv zemiaky predvariť a až potom ich dať piecť. Takýmto postupom dosiahnete ideálny stav pečeného zemiaku, pretože bude zvrchu hnedý a chrumkavý a zdnuka bude perfektne kašovitý. Zemiaky varíme v osolenej vriacej vode, čas vám nebude hovoriť aký, treba si len odsledovať kedy je zemiak mäkší. Zemiaky scedíme a nakrájame na mesiačiky. Takto nakrájané zemiaky dáme do zapekacej misy, v ktorej ich osolíme, okoreníme. Môžete pridať aj iné koreniny, napríklad korenie na pečené zemiaky, príp. iné bylinky, ktoré chuť zemiakov chutne doplnia. Keď už máme zemiaky doplnené koreninami pridáme do nich nakrájanú cibuľu a zemiaky premiešame. Na panvici osmahneme na kolieska nakrájanú klobásu a na kocky nakrájanú slaninu. Opražíme len tak zľahka, aby nám klobása a slanina pustila troška tuku, keď máme mierne opražené tieto dve suroviny vylejeme ich z panvice aj s výpekom na zemiaky, ktoré dôsledne premiešame. Takto pripravené zemiaky zakryjeme alobalom a dáme piecť do rúry, keď sú zemiaky úplne mäkké tak alobal dáme preč a necháme ich krásne do zlatista a chrumkava upiecť.

Aké zemiaky vyberať?

Predstava vynikajúco pripravených zemiakov je lákavá, avšak k tomu aby mal zemiak skutočne chuť takú akú má mať aby teda naše pokrmy boli lahodné, ale hlavne aby obsahoval všetky vitamíny, ktoré zemiaky obsahujú, je potrebné aby bol kvalitne vypestovaný, bez akýchkoľvek nevhodných postrekov. Ak chcete mať istotu kvalitných zemiakov, ktoré sú plné vitamínov, vypestujte si ich sami a to pomocou sadeníc, ktoré nájdete na internetových stránkach spoločnosti https://www.osivo.sk. Okrem sadeníc nájdete na týchto stránkach aj zaujímavý magazín, v ktorom sa dozviete určite o zemiakoch a ich pestovaní viac.