Je glutaman sodný zdraviu prospešný?
- By : Magazín Admin
- Category : Jedlo a nápoje, Zdravie

Dnes je mnoho trendov aj noviniek vo všetkom. To isté platí aj v stravovaní, pretože mnoho ľudí sa snaží dodržiavať zdravý životný štýl. K zdravému životnému štýlu patrí pravidelné cvičenie, ale i zdravá strava. Často sa stretávame, že ľudia si zaznačujú, čo všetko zjedia a v akom množstve. Keďže si to takto sledujú, vedia presne, aké látky prijímajú. Jednou z látok je aj glutaman sodný, ktorý mnohým naháňa strach, a preto sa snažia ho nahrádzať inou alternatívou, napríklad bylinkami. Hoci glutaman sodný mnohí sa pokúsia nahradiť, chuť jedla nebude rovnaká.
Žiadne výskumy nepotvrdili jeho škodlivosť!

Mnoho výskumníkov vedie debaty o tom, či glutaman sodný je alebo nie je zdraviu škodlivý. Nikde nie je s určitosťou napísané, že je pre zdravie škodlivý. Glutaman sodný je súčasťou mnohých jedál, či už hotových, polotovarov, a preto je veľmi veľká pravdepodobnosť, že dennodenne prichádzame nim do kontaktu a prijímame ho pravidelne. Pre mnohých je šokom, že glutaman sodný sa nachádza aj v zelenine, mlieku, a preto je veľká pravdepodobnosť, že ho prijímame každý deň. V prípade, že glutaman by sa v niektorých potravinách nenachádzal, tak by neboli také dobré, dokonca by boli aj bez chuti. Ako sme už spomínali, potravín, v ktorých sa glutaman sodný nachádza je veľmi veľa, okrem mlieka, paradajky sa nachádza aj v hotových omáčkach, v sáčkových polievkach, slaných pochutinách a podobne. Vo všetkých potravinách glutaman sodný dodáva špecifickú chuť a dokonca nejaké chute i zvýrazní. Ak by bol glutaman sodný považovaný za nebezpečnú prísadu alebo by bol inak zdraviu škodlivý, tak by sa určite nenachádzal v toľkých potravinách, a preto zastávame názor, že nie je ho potrebné vyradiť z nášho jedálnička z toho dôvodu, že by bol škodlivý. Ak by to tak bolo, tak určite by na obaloch výrobkoch bolo uvedené, že tento výrobok sa neodporúča, napríklad malým deťom, tehotným ženám alebo iným ľuďom, ktorí môžu byť náchylní na určité choroby. Ak chcete, aby jedlá, ktoré pripravujete doma, chutili ako z reštaurácie, odporúčame vám siahnuť po glutamane sodnom. Ak sa chcete o ňom dozvedieť viac, inšpirovať sa vo varení, navštívte webovú stránku https://spolukstolu.podravka.sk/.