Je glutaman sodný zdraviu prospešný?

Glutaman sodný v polotovaroch
Jedlo a nápoje

Dnes je mnoho trendov aj noviniek vo všetkom. To isté platí aj v stravovaní, pretože mnoho ľudí sa snaží dodržiavať zdravý životný štýl. K zdravému životnému štýlu patrí pravidelné cvičenie, ale i zdravá strava. Často sa stretávame, že ľudia si zaznačujú, čo všetko zjedia a v akom množstve. Keďže si to takto sledujú, vedia presne, aké látky prijímajú. Jednou z látok je aj glutaman sodný, ktorý mnohým naháňa strach, a preto sa snažia ho nahrádzať inou alternatívou, napríklad bylinkami. Hoci glutaman sodný mnohí sa pokúsia nahradiť, chuť jedla nebude rovnaká.

Žiadne výskumy nepotvrdili jeho škodlivosť!

Glutaman sodný a jeho škodlivosť
Výskumy o glutamane sodnom

Mnoho výskumníkov vedie debaty o tom, či glutaman sodný je alebo nie je zdraviu škodlivý. Nikde nie je s určitosťou napísané, že je pre zdravie škodlivý. Glutaman sodný je súčasťou mnohých jedál, či už hotových, polotovarov, a preto je veľmi veľká pravdepodobnosť, že dennodenne prichádzame  nim do kontaktu a prijímame ho pravidelne. Pre mnohých je šokom, že glutaman sodný sa nachádza aj v zelenine, mlieku, a preto je veľká pravdepodobnosť, že ho prijímame každý deň. V prípade, že glutaman by sa v niektorých potravinách nenachádzal, tak by neboli také dobré, dokonca by boli aj bez chuti. Ako sme už spomínali, potravín, v ktorých sa glutaman sodný nachádza je veľmi veľa, okrem mlieka, paradajky sa nachádza aj v hotových omáčkach, v sáčkových polievkach, slaných pochutinách a podobne. Vo všetkých potravinách glutaman sodný dodáva špecifickú chuť a dokonca nejaké chute i zvýrazní. Ak by bol glutaman sodný považovaný za nebezpečnú prísadu alebo by bol inak zdraviu škodlivý, tak by sa určite nenachádzal v toľkých potravinách, a preto zastávame názor, že nie je ho potrebné vyradiť z nášho jedálnička z toho dôvodu, že by bol škodlivý. Ak by to tak bolo, tak určite by na obaloch výrobkoch bolo uvedené, že tento výrobok sa neodporúča, napríklad malým deťom, tehotným ženám alebo iným ľuďom, ktorí môžu byť náchylní na určité choroby. Ak chcete, aby jedlá, ktoré pripravujete doma, chutili ako z reštaurácie, odporúčame vám siahnuť po glutamane sodnom. Ak sa chcete o ňom dozvedieť viac, inšpirovať sa vo varení, navštívte webovú stránku https://spolukstolu.podravka.sk/.

Zlatá žila v tehotenstve a bylinky
Zdravie
Zlatá žila v tehotenstve potrápi mnoho žien. Viete, ako môžete predísť jej vzniku?

Každé tehotenstvo je iné. Niektoré ženy zvládnu tehotenstvo ani nevedia ako, iné sa trápia a majú mnohé problémy od zvracania až po bolesti zubov. Žiaľ, mnohé ženy trpia aj hemoroidmi alebo inak zlatou žilou. Zlatá žila v tehotenstve sa môže zhoršiť po pôrode, a preto s prevenciou a liečbou treba …

Nový postcovidový syndrom
Zdravie
Aké sú hlavné príčiny poscovidového syndrómu?

Postcovidový syndróm sa vyskytuje najmä u pacientov, ktorí sú po prekonaní tohto ochorenia, alebo sa u nich vyskytol nový zápal a nový výskyt tohto ochorenia. V tomto prípade náš organizmus na nový zápal v tele reaguje určitou reakciou. V prípade tohto ochorenia je na prvom mieste to, aby sme ho …

Pracovná prilba a jej výhody
Móda
Pracovná prilba by ani zďaleka nemala byť vnímaná len ako nutná pokrývka hlavy

Technológie dnes veľmi pokročili aj v otázke pracovných odevov a do tejto kategórie teda logicky radíme aj pracovnú prilbu. Tá v súčasnosti predstavuje veľmi účinnú ochrannú pomôcku pred vznikom určitého typu pracovného úrazu. Bez pracovnej prilby by bola totižto naša hlava vystavená zvýšenému nebezpečenstvu. Pokiaľ navyše vezmeme do úvahy skutočnosť, …