Hovädzie, bravčové, kuracie mäso? Ktoré je najvhodnejšie pre naše deti?
- By : Magazín Admin
- Category : Jedlo a nápoje, Zdravie

Zdravie našich detí je pre nás to najdôležitejšie, a preto by sme mali zabezpečiť, aby ich jedálniček bol čo najpestrejší a nutrične vyvážený. Mal by obsahovať veľké množstvo zeleniny, ovocia, mliečnych výrobkov, ale napríklad aj hovädzie, morčacie a kuracie mäso. Často sa však stáva, že strava je jednotvárna čo môže deťom v budúcnosti spôsobiť aj zdravotné problémy. Pozrime sa teda na to z čoho by mal pozostávať jedálniček, zameriame sa najmä na mäso pretože v jeho prípade robia mamičky najviac chýb. Svojim deťom buď nedávajú skoro žiadne alebo sa zamerajú len na biele mäso, čiže konzumujú veľa morčacieho, králičieho a kuracieho mäsa.
Aký prínos pre organizmus majú jednotlivé druhy mäsa?

Keď dieťa dovŕši vek 6 mesiacov už mu nestačí výživa, ktorú získava z materského mlieka, preto sa začínajú pridávať príkrmy. Pri nekojených deťoch sa začína dokonca oveľa skôr a to po ukončenom 4 mesiaci. Začína sa najskôr zeleninou, nezamerajte sa však len na mrkvu a zemiak, strava by mala byť pestrá hneď od začiatku. Ďalej pridávame do jedálnička našich najmenších lepok, potom im do zeleninových príkrmov pridávame aj ryby a začíname aj s kuracím mäsom, nakoniec prejdeme k ovociu. Kravské mlieko by podľa odborníkov malo byť zaradené do jedálnička najskôr po dovŕšení 1 roka. Mäso obsahuje veľké množstvo bielkovín, železa, fosforu, zinku, horčíka a vitamínov B, A a D. Deťom by sme mali servírovať najmä chudé druhy mäsa, medzi ne patria hovädzie, teľacie, kuracie mäso, morčacie, králičie a chudé bravčové. Mäso pripravujeme dusením, varením alebo pečením. Zo začiatku by mala porcia obsahovať asi len 20 g neskôr ju môžeme zvýšiť na 35 g. Podávame ho 5 x do týždňa a jedenkrát ho nahrádzame vareným vajíčkom a druhýkrát rybou. Od 8 mesiaca prechádzame od kuracieho mäsa k teľaciemu a od roka pridávame aj hovädzie a chudé bravčové. Pre detský organizmus sú nesmierne dôležité živočíšne bielkoviny, najviac bielkovín má morčacie a kuracie mäso. Červené mäso zas obsahuje 3x viac železa, a preto by malo v jedálničku predstavovať viac ako 50 % z celkového množstva, ktoré dieťa zje.
Kvalitné kuracie mäso vhodné aj na prvé príkrmy pre vaše deti nájdete na internetovej stránke http://www.kurakralovske.sk/.